Owsianka
Uważana za jedna z najlepszych potraw śniadaniowych i to nie tylko dla tego że jest smaczna. Działa rozbudzająco na dzieci i dodaje im energii na cały dzień. Pozwala najeść się do syta. Zaś osobom dorosłym zapewnia ochronę serca, a także wyrówna poziom cholesterolu. W niektórych przypadkach zastępuje też kawę i papierosy ponieważ ma właściwości pobudzające. Do dziś w towaroznawstwie zielarskim wyróżnia się ziarno owsa, płatki owsiane oraz mąkę. Przede wszystkim owies pomaga zwalczyć stany zapalne skóry i odmrożenia. Owsianka polecana jest osobom słabym z niedoborem składników pokarmowych. Również sprawdza się jako lek na stany zapalne przewodu pokarmowego oraz żółtaczki. Poranna owsianka zalecana jest osobą z nadciśnieniem i cukrzycą. Idealna dla dziewcząt i pań posiadające silne bóle przedmiesiączkowe. Działa rozkurczowo i pozytywnie oddziałuje na macicę. Panowie też mogą skorzystać z jej walorów, ponieważ płatki bogate są w beta- sitosterol, enzym odpowiedzialny za powiększenie się gruczołu krokowego.